Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden sa koncom októbra stretne vo Vatikáne s pápežom Františkom

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden (78) je pritom iba druhým americkým prezidentom, ktorý je katolíkom — prvým katolíckym prezidentom USA bol v roku 1960 John F. Kennedy.

Washington 14. októbra (TASR) - Amerického prezidenta Joea Bidena a jeho manželku Jill príjme pápež František 29. októbra na audiencii vo Vatikáne. V štvrtok to oznámil Biely dom, informovala agentúra AFP.

Biden s pápežom budú podľa Bieleho domu "diskutovať o spolupráci pri úsilí založenom na rešpektovaní základnej ľudskej dôstojnosti, ktorá zahŕňa ukončenie pandémie COVID-19, boj s klimatickou krízou či starostlivosť o chudobných".

Biden navštívi Vatikán ešte pred tým, ako sa v Ríme zúčastní na summite skupiny G20, ktorý sa bude konať 30. a 31. októbra. Z Talianska odcestuje do škótskeho Glasgowa na konferenciu OSN o zmene klímy (COP26).

Biden (78) je pritom iba druhým americkým prezidentom, ktorý je katolíkom — prvým katolíckym prezidentom USA bol v roku 1960 John F. Kennedy.

Biden sa zúčastňuje na svätej omši aspoň raz týždenne, často cituje Bibliu a niekedy na ľavom zápästí nosí ruženec, ktorý mal na sebe jeho syn Beau, keď v roku 2015 zomrel na rakovinu, píše AFP.

Po tom, ako sa Biden ujal postu prezidenta, mu pápež František zagratuloval a uviedol, že dúfa, že rozhodnutia nového prezidenta budú "vedené záujmom o vybudovanie spoločnosti založenej na autentickej spravodlivosti a slobode". Pápež vtedy zároveň zaželal Bidenovi úspech pri podpore "porozumenia, zmierania a mieru v Spojených štátoch".