Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Biden sa stretne s Charlesom Michelom a von der Leyenovou

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Americký prezident prišiel do Bruselu z trojdňového summitu lídrov skupiny G7 v Anglicku, ktorý sa skončil v nedeľu.

Brusel 15. júna (TASR) - V Bruseli sa v utorok uskutoční summit EÚ-USA, na ktorom sa zúčastní aj americký prezident Joe Biden. Európsku úniu bude na summite zastupovať predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, uvádza sa na webovej stránke Rady EÚ a Európskej rady.

Očakáva sa, že lídri sa budú zaoberať širokou škálou otázok spoločného záujmu vrátane pandémie COVID-19, klimatických zmien, obchodu a investícií, technológií, zahraničných vecí a spoločných hodnôt. Na záver summitu by mali vedúci predstavitelia prijať spoločné vyhlásenie.

Biden pricestoval do Bruselu, kde strávi celkovo dva a pol dňa, v nedeľu večer v rámci svojho európskeho turné. V metropole EÚ sa v pondelok zúčastnil na svojom prvom summite NATO. V utorok sa prezident USA stretne so šéfom belgickej federálnej vlády Alexandrom De Croo a prijme ho kráľ Filip. Záverečná časť jeho bruselského pobytu bude v znamení vrcholnej schôdzky EÚ-USA.

Americký prezident prišiel do Bruselu z trojdňového summitu lídrov skupiny G7 v Anglicku, ktorý sa skončil v nedeľu. Po skončení summitu spolu s manželkou Jill ešte absolvoval stretnutie s britskou kráľovnou Alžbetou II. V stredu sa má Biden prvýkrát osobne stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na summite vo švajčiarskej Ženeve.

Britská kráľovná Alžbeta II. (uprostred), americký prezident Joe Biden (vpravo) a prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová počas stretnutia na Windsorskom hrade v nedeľu 13. júna 2021.
Foto: TASR/AP


Podľa zdrojov z prostredia Apoštolského paláca by sa Biden mal v utorok v Ríme stretnúť aj s pápežom Františkom. Toto stretnutie však nebolo oficiálne potvrdené.

Biely dom už v apríli avizoval, že tieto Bidenove prvé zahraničné cesty "zdôraznia jeho odhodlanie obnoviť spojenectvá, revitalizáciu transatlantických vzťahov a úzku spoluprácu s americkými spojencami a multilaterálnymi partnermi pri riešení globálnych výziev a lepšej ochrane záujmov USA".

Biden sa v marci tohto roka stal po 11 rokoch prvým americkým prezidentom, ktorý bol prítomný na summite šéfov štátov a vlád Európskej únie. Prostredníctvom videospojenia sa 25. marca zúčastnil na summite EÚ, ktorý sa pre koronavírusovú pandémiu konal vo forme videokonferencie.