Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Biden sa stretne s von der Leyenovou, hovoriť majú aj o cenách energií

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden (vľavo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Ríme 31. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Prezident Biden opätovne potvrdí svoju podporu Európskej únii ako fundamentálnemu partnerovi Spojených štátov, vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Emily Horneová.

"Washington 10. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden prijme v stredu v Bielom dome predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. Rokovať majú o obchodných otázkach, klimatickej zmene, Ukrajine a západnom Balkáne. Horúcou témou bude aj prudký nárast cien energií a súvisiaca hrozba inflácie, informovala agentúra Reuters.

Pôjde už o tretiu schôdzku týchto predstaviteľov v priebehu dvoch týždňov. Predtým sa stretli koncom októbra na summite G20 v Ríme a potom aj na klimatickej konferencii OSN v škótskom Glasgowe.

Prezident Biden opätovne potvrdí svoju podporu Európskej únii ako fundamentálnemu partnerovi Spojených štátov,"
vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Emily Horneová.

Reuters píše, že od nástupu Bidena sa transatlantické vzťahy zlepšili. USA a EÚ napríklad vyriešili spory okolo ocele a dotácií pre výrobcov civilných lietadiel, aby tak jednotnejšie čelili hrozbám, ktoré predstavuje Čína.