Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden sa teší na spoluprácu s Benjaminom Netanjahuom

Americký prezident Joe Biden počas tlačovej konferencie vo Washingtone 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Netanjahu sa vo štvrtok po roku a pol vrátil k moci, keď parlament vyslovil dôveru jeho novej koaličnej vláde.

Washington 29. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že sa teší na spoluprácu so staronovým izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorého označil za svojho dlhoročného "priateľa". Washington však bude vystupovať voči akýmkoľvek krokom ohrozujúcim takzvané dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, zdôraznil Biden, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Netanjahu sa vo štvrtok po roku a pol vrátil k moci, keď parlament vyslovil dôveru jeho novej koaličnej vláde. Pozorovatelia ju označujú za najpravicovejšiu a nábožensky najkonzervatívnejšiu v dejinách štátu Izrael.

Biden sa podľa vlastných slov teší na to, že bude môcť s Netanjahuom spolupracovať pri riešení aktuálnych výziev v regióne Blízkeho východu vrátane hrozby, ktorú predstavuje Irán.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken zase uviedol, že Washington bude posudzovať novú izraelskú vládu na základe jej politiky, a nie podľa osobností, ktoré ju tvoria. V Netanjahuovej šiestej vláde je aj krajne pravicový politik Itamar Ben-Gvir, ktorý bude viesť novovytvorené ministerstvo národnej bezpečnosti.

Ben-Gvir, rovnako ako viacerí ďalší členovia novej izraelskej vlády, odmieta riešenie blízkovýchodného konfliktu na báze mierového spolunažívania židovského a palestínskeho štátu.

Z prostredia Netanjahuovho kabinetu sa tiež ozývajú hlasy o potrebe zlegalizovať židovské osady v okupovanom Predjordánsku a vo vhodnom momente toto územie anektovať. Blinken varoval, že Spojené štáty budú proti rozširovaniu osád a tiež akýmkoľvek pokusom o anexiu Predjordánska.