Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Biden sa v Bielom dome stretne na Deň svätého Patrika s Varadkarom

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden a Varadkar počas stretnutia potvrdia svoju podporu Veľkopiatkovej dohody a privítajú nedávnu dohodu medzi Britániou a Európskou úniou týkajúcu sa windsorského rámca, uviedol Biely dom.

Washington 15. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden bude v piatok v Bielom dome hostiť írskeho premiéra Lea Varadkara na tradičnom stretnutí na Deň svätého Patrika. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Biden, ktorý sa otvorene hlási ku svojim írskom koreňom, tento týždeň potvrdil, že čoskoro pri príležitosti uzatvorenia Veľkopiatkovej dohody navštívi Írsko a Severné Írsko. Táto dohoda podpísaná 10. apríla 1998 priniesla mier v Severnom Írsku po troch desaťročiach plných násilností súvisiacich s britskou vládou.

Biden a Varadkar počas stretnutia v Bielom dome potvrdia svoju podporu Veľkopiatkovej dohody a privítajú nedávnu dohodu medzi Britániou a Európskou úniou týkajúcu sa windsorského rámca, uviedol Biely dom.

Na každoročnom podujatí venovanom Dňu svätého Patrika, ktoré sa koná v Biele dome, venuje írsky premiér tradične americkému prezidentovi misku s írskou ďatelinou.