Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Biden sa v máji stretne s 18 predstaviteľmi tichomorských krajín

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Špeciálny vyslanec USA Joseph Yun vyhlásil, že Spojené štáty sa snažia dobehnúť roky relatívneho zanedbávania Tichomoria, čo umožnilo Číne posilniť v tomto regióne svoj vplyv.

Port Moresby 29. apríla (TASR) - Prezident Spojených štátov Joe Biden sa v máji v Papue-Novej Guinei stretne s 18 predstaviteľmi krajín južného Tichomoria. V sobotu to oznámil papuánsky minister zahraničných vecí Justin Tkatchenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Šéf papuánskeho rezortu diplomacie vyhlásil, že Biden sa zúčastní na bilaterálnych rokovaniach a stretne sa aj s 18 predstaviteľmi štátov patriacich do Fóra tichomorských ostrovov (PIF). Na stretnutie prídu i premiéri Austrálie a Nového Zélandu.

Biden, ktorý do Papuy-Novej Guiney pricestuje 22. mája, sa stane prvým úradujúcim prezidentom USA za minimálne posledných sto rokov, ktorý túto tichomorskú krajinu navštívi. Šéf Bieleho domu sa v Papue-Novej Guinei zastaví na ceste zo summitu siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v Japonsku na summit v austrálskom meste Sydney.

Bidenova cesta je reakciou na rýchlo rastúci strategický význam Papuy-Novej Guiney, a to v situácii, keď Spojené štáty a ich spojenci zápasia s Čínou o vplyv v celom ázijsko-tichomorskom regióne.

Špeciálny vyslanec USA Joseph Yun vyhlásil, že Spojené štáty "sa snažia dobehnúť roky relatívneho zanedbávania" Tichomoria, čo umožnilo Číne posilniť v tomto regióne svoj vplyv.

"Musíme zrýchliť tempo... Buďme k sebe úprimní, ide o strategické súperenie medzi nami a Čínou," podotkol Yun.

AFP pripomína, že Bidenovou návštevou v Papue-Novej Guinei by sa mohla sfinalizovať americko-papuánska zmluva o obrannej spolupráci, ktorá by umožnila spoločný výcvik ozbrojených síl a výstavbu bezpečnostnej infraštruktúry.