Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biden sa zúčastní na novembrovom klimatickom samite COP27 v Egypte

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

COP znamená Konferencia zmluvných strán UNFCCC (Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy).

Washington 29. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden sa v novembri zúčastní na klimatickom samite COP27 v Egypte, potvrdil v piatok Biely dom s tým, že Biden tam "zdôrazní nutnosť sveta konať". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Konferencia OSN o zmene klímy 2022, ako znie oficiálny názov tohto podujatia, sa uskutoční 6.-18. novembra v egyptskom meste Šarm aš-Šajch, ktoré sa nachádza na Sinajskom polostrove pri pobreží Červeného mora. Pôjde o 27. klimatickú konferenciu OSN.

Cieľom konferencie COP27 bude opäť podporiť celosvetové úsilie o spomalenie klimatickej krízy, ktorá vedie k zintenzívneniu prírodných katastrof - od lesných požiarov až po silné búrky.

COP znamená Konferencia zmluvných strán UNFCCC (Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy).

Biden "podporí globálny boj proti klimatickým zmenám, pomôže najzraniteľnejším vybudovať odolnosť voči klimatickým vplyvom a zdôrazní potrebu, aby svet v tomto rozhodujúcom desaťročí konal," uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Biden bude na egyptskom samite 11. novembra, následne sa presunie do Kambodže na každoročný samit Spojených štátov a Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a potom do Indonézie na samit G20 - skupiny najväčších ekonomík sveta.

"Prezident bude spolupracovať s partnermi zo skupiny G20 na riešení kľúčových výziev, ako je zmena klímy, globálny vplyv vojny na Ukrajine vrátane energetickej a potravinovej bezpečnosti a cenovej dostupnosti. Zaoberať sa bude i množstvom ďalších priorít dôležitých pre oživenie svetového hospodárstva," dodal Biely dom.