Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden: Stále existuje možnosť, že Rusko zaútočí na Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa Bieleho domu však môže byť kríza stále vyriešená aj diplomatickou cestou.

Washington 15. februára (TASR) - Spojené štáty ešte neoverili tvrdenia Ruska o tom, že začalo z blízkosti ukrajinských hraníc sťahovať svojich vojakov. Vyhlásil to v utorok americký prezident Joe Biden, podľa ktorého je stále "možné", že Rusko zaútočí. Podľa šéfa Bieleho domu však môže byť kríza stále vyriešená aj diplomatickou cestou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Biden vystúpil na tlačovej konferencii v Bielom dome po tom, ako Rusko oznámilo, že časť jednotiek, ktoré sa zúčastnili na cvičeniach neďaleko hraníc Ukrajiny, sa začne vracať na svoje základne. Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že Moskva je pripravená na rozhovory s USA a NATO o vojenskej transparentnosti, limitoch rozmiestnenia rakiet a ďalších otázkach bezpečnosti.

Biden sa však znova vyjadril skepticky ohľadom zámerov Ruska. Opätovne varoval, že ak vpadne na Ukrajinu, Spojené štáty "zmobilizujú svet, aby sa postavil proti jeho agresii".

"Ide tu o viac ako len Rusko a Ukrajinu. Ide o to, aby sme sa postavili za to, čomu veríme," citovala Bidena agentúra DPA.

Americký prezident zdôraznil, že je potrebné "dať diplomacii všetky šance na úspech", pričom existujú reálne spôsoby, ako riešiť bezpečnostné obavy oboch strán.

"Spojené štáty a NATO nepredstavujú pre Rusko žiadnu hrozbu. Ukrajina Rusko neohrozuje," vyhlásil Biden s tým, že USA sa ani nesnažia narušiť stabilitu Ruska.

Oslovil tiež priamo občanov Ruska, ktorým odkázal: "Nie ste našim nepriateľom."