Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Biden stále vedie v Arizone a Georgii, Trump na Aljaške a S. Karolíne

Na snímk stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa počas zhromaždenia v Beverly Hills 7. novembra 2020. Víťazom prezidentských volieb v USA sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Foto: TASR/AP

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili.

Washington 8. novembra (TASR) - Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden na základe priebežných výsledkov stále vedie i v štátoch Arizona a Georgia, v ktorých ešte prebieha sčítavanie hlasov. Úradujúci prezident Donald Trump je na čele na Aljaške a v Severnej Karolíne. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke v nedeľu zverejnila stanica CNN.

Biden sa v sobotu stal víťazom amerických prezidentských volieb po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident tým presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov, ktorú potreboval na potvrdenie víťazstva. Biden neskôr zvíťazil i v štáte Nevada a celkovo zatiaľ získal 279 z 538 hlasov voliteľov. Volebné výsledky ešte musia oznámiť štyri americké štáty, pripomína CNN.

Joe Biden má v štáte Georgia tesný náskok. Po spočítaní 99 percent voličských hlasov ho podporilo 49,5 percenta voličov. Trump má zatiaľ v Georgii 49,3 percentnú podporu. Biden je takisto na čele aj v štáte Arizona.

Trump vedie v štátoch Aljaška i Severná Karolína. Úradujúci prezident vo voľbách v roku 2016 zvíťazil vo všetkých z týchto štyroch štátov.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.