Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Biden: Svet ukázal Rusku, že nemôže vymazať Ukrajinu z máp

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ukrajina je oprávnená mať rovnaké práva ako každá iná zvrchovaná krajina, uviedol prezident USA.

Washington 13. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že Organizácia Spojených národov vyslala Rusku jasnú správu, keď Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) hlasovalo za odsúdenie ruskej anexie štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a Bidenovho vyhlásenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke Bieleho domu.

"Národy zo všetkých regiónov, mále i veľké, ktoré reprezentujú širokú škálu ideológií a vlád, hlasovali za obranu Charty OSN a aby odsúdili ruský nelegálny pokus o anexiu ukrajinského územia silou," uviedol Biden vo vyhlásení. Podľa šéfa Bieleho domu poslal takto svet Rusku jasnú správu, že "nemôže vymazať z máp suverénny štát".

"Ukrajina je oprávnená mať rovnaké práva ako každá iná zvrchovaná krajina. Musí byť schopná si vybrať svoju vlastnú budúcnosť a jej ľudu musí byť umožnené žiť v mieri vnútri jej medzinárodne uznaných hraníc," pokračoval Biden.

Za rezolúciu VZ OSN, ktorá odsudzuje ruskú anexiu ukrajinských oblastí – Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej – hlasovali tri štvrtiny zo 193 členov VZ OSN, teda 143 krajín. Proti hlasovalo päť krajín – Rusko, Sýria, Bielorusko, Severná Kórea a Nikaragua – a 35 vrátane Číny, Indie a Pakistanu sa hlasovania zdržalo.