Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Biden telefonicky prisľúbil indickému premiérovi zdravotnícku pomoc

Na archívvnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty USA podľa vyhlásenia poskytnú Indii celú škálu naliehavej pomoci vrátane dodávok kyslíka, liekov a ďalšieho vybavenia.

Washington 27. apríla (TASR) - Americký prezident Joe Biden prisľúbil v pondelok v telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím okamžitú pomoc Indii, ktorá čelí prudkému nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

Spojené štáty USA podľa vyhlásenia poskytnú Indii celú škálu naliehavej pomoci vrátane dodávok kyslíka, liekov a ďalšieho vybavenia.

V Indii začali zaznievať kritické hlasy na adresu Washingtonu, že má nadbytok vakcín a nechce sa o ne podeliť. Hlavný zdravotnícky poradca Bieleho domu Anthony Fauci v nedeľu povedal, že USA zvážia zaslanie nadbytku vakcín od spoločnosti AstraZeneca do Indie. Spojené štáty majú približne 30 miliónov dávok tejto vakcíny, ktorá však ešte nebola schválená na použitie.

Módí podľa vyhlásenia svojho úradu "vyjadril úprimnú vďaku za ponúknutú pomoc". Vyzval tiež na zmiernenie pravidiel týkajúcich sa duševného vlastníctva na vakcíny proti covidu. Takýto krok by rozvojovým krajinám zabezpečil rýchly prístup k cenovo dostupným vakcínam a liekom.