Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Biden telefonoval so Sísím, Súdáním i Scholzom

Na snímke Joe Biden, prezident USA. Foto: TASR/AP

Témou rozhovorov so Súdáním a Scholzom boli následky útokov militantného hnutia Hamas, ktoré si od soboty 7. októbra vyžiadali viac než 1400 mŕtvych na strane Izraela.

Washington 17. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok absolvoval telefonické rozhovory s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, irackým premiérom Muhammadom Šijá Súdáním a nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Hovorili o konflikte medzi Izraelom a Palestínčanmi. TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a Reuters.

Sísí a Biden v spoločnom telefonickom rozhovore zdôraznili potrebu zabrániť ďalšiemu stupňovaniu konfliktu medzi Palestínčanmi a Izraelom, aby nedošlo k ohrozeniu bezpečnosti v oblasti Blízkeho východu. Zhodli sa, že prioritou je ochrana civilistov a dodanie humanitárnej pomoci do pásma Gazy, píše Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu egyptského prezidenta.

Témou rozhovorov so Súdáním a Scholzom boli následky útokov militantného hnutia Hamas, ktoré si od soboty 7. októbra vyžiadali viac než 1400 mŕtvych na strane Izraela. Počas odvetných útokov izraelskej armády prišlo o život najmenej 2778 Palestínčanov, pripomína agentúra AP.