Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Biden ubezpečil Izrael, že nedovolí, aby Irán získal jadrové zbrane

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident súčasne potvrdil, že nariadil nálety na zariadenia v blízkosti hraníc medzi Irakom a Sýriou, ktoré - podľa zistení americkej armády - využívajú ozbrojené skupiny podporované Iránom.

Washington 29. júna (TASR) - Prezident USA Joe Biden v utorok potvrdil, že Spojené štáty pod jeho vedením nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrové zbrane.

Biden to podľa agentúry AP vyhlásil v Bielom dome, kde prijal dosluhujúceho izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

Americký prezident súčasne potvrdil, že nariadil nálety na zariadenia v blízkosti hraníc medzi Irakom a Sýriou, ktoré - podľa zistení americkej armády - využívajú ozbrojené skupiny podporované Iránom. Tieto oddiely podľa Washingtonu zaútočili na americké jednotky.

Biden vysvetlil, že sa riadil druhým článkom americkej ústavy, ktorý umožňuje hlavnému veliteľovi uchýliť sa k vojenským akciám v sebaobrane.

Pokiaľ ide o Izrael, Biden zdôraznil, že jeho záväzky voči Izraelu sú "nemenné". Potvrdil, že je "neochvejne oddaný" právu Izraela na sebaobranu. Vyjadril súčasne i podporu normalizácii vzťahov Izraela s krajinami Afriky a Blízkeho východu.

Informoval tiež, že čoskoro prijme vo Washingtone nového izraelského predsedu vlády Naftaliho Bennetta.

Rivlin poznamenal, že Izrael nemá lepšieho spojenca ako USA a že obidve krajiny spájajú demokratické hodnoty.

Stretnutie Bidena s Rivlinom, ktorý podniká poslednú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu, sa uskutočnilo krátko po tom, ako Bennett vo funkcii izraelského premiéra vystriedal Benjamina Netanjahua.

Bidenova vláda medzitým zintenzívnila úsilie o oživenie dohody, ktorú Irán uzavrel so svetovými mocnosťami v roku 2015.

Cieľom tejto dohody je obmedziť schopnosť Teheránu vyvíjať jadrové zbrane.

Bývalý prezident USA Donald Trump s Netanjahuovou podporou od tejto dohody v roku 2018 v mene USA odstúpil.

Rivlin má opustiť prezidentský úrad 7. júla - po sedemročnom funkčnom období. Vystrieda ho Jicchak Herzog, bývalý labouristický poslanec parlamentu, ktorý naposledy šéfoval neziskovej organizácii úzko spolupracujúcej s vládou na podpore prisťahovalectva do Izraela.