Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden udelil Medailu cti 83-ročnému veteránovi z Vietnamu

Prezident Joe Biden udeľuje Medailu cti vyslúžilému armádnemu plukovníkovi Paris Davisovi v piatok 3. marca 2023 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Medaila cti (Medal of Honor) je najvyššie vojenské vyznamenanie, ktoré v mene amerického Kongresu udeľuje prezident USA.

Washington 3. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok udelil Medailu cti bývalému príslušníkovi špeciálnych jednotiek Parisovi Davisovi za odvahu počas vojny vo Vietname. Davis v roku 1965 pomohol k záchrane troch amerických vojakov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a stanice CNN.

Plukovník vo výslužbe Paris Davis (83) slúžil v špeciálnych jednotkách americkej armády známej ako zelené barety (Green Berets). Bol jedným z prvých dôstojníkov tmavej pleti, ktorý v boji viedol tím špeciálnych jednotiek. Biden ho na slávnostnom odovzdávaní v Bielom dome označil za "skutočného hrdinu krajiny" a vyzdvihol jeho mimoriadnu statočnosť.

V tom čase kapitán v júni 1965 zachránil troch vojakov pred zajatím, pričom on sám v takmer 19-hodinovom boji proti severovietnamským vojakom utrpel viacero zranení. Po prílete amerického vrtuľníka odmietol odvoz a pokračoval v streľbe na nepriateľa, kým sa zdravotníci starali o jeho mužov.

Davis sa narodil 6. mája 1939, do armády vstúpil v roku 1959. V roku 1960 absolvoval parašutistický výcvik a výcvik "rangerov", o dva roky neskôr výcvik špeciálnych jednotiek. Do výslužby odišiel v roku 1985 s hodnosťou plukovníka. Získal viacero vyznamenaní vrátane striebornej hviezdy, bronzovej hviezdy za odvahu, či purpurové srdce.

Medaila cti (Medal of Honor) je najvyššie vojenské vyznamenanie, ktoré v mene amerického Kongresu udeľuje prezident USA. Je určené len pre príslušníkov amerických ozbrojených síl, ktorí preukázali mimoriadnu udatnosť a nebojácnosť pri činoch nad rámec svojich povinnosti, píše na svojej webovej stránke americké ministerstvo obrany.