Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Biden uistil Zelenského, že Ukrajinu neopustí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a americký prezident Joe Biden stoja počas spoločnej tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone v utorok 12. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj po stretnutí s Bidenom v Bielom dome uviedol, že od Kongresu dostal "pozitívne" signály týkajúce sa ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ale počká si na výsledky.

Washington 13. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že "Ukrajinu neopustí". Tiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "sa spolieha" na to, že USA neposkytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice CNN.

"Budeme pokračovať v zásobovaní Ukrajiny zbraňami a vybavením tak dlho, ako to bude možné," povedal Biden. Putin podľa neho počíta s tým, že Spojené štáty už nebudú podporovať Ukrajinu. "Musíme mu dokázať, že sa mýli," povedal a v tejto súvislosti vyzval americký Kongres, aby schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Zelenskyj po stretnutí s Bidenom v Bielom dome uviedol, že od Kongresu dostal "pozitívne" signály týkajúce sa ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ale počká si na výsledky. "Vieme, že musíme oddeliť slová a konkrétne výsledky," dodal na spoločnej tlačovej konferencii.

Zelenskyj je od pondelka na návšteve USA, kde sa snaží zaistiť svojej krajine ďalší balík nevyhnutnej vojenskej pomoci, o ktorom aktuálne rokuje Kongres. Republikáni však schválenie ďalšej pomoci podmieňujú tým, aby zahŕňala aj opatrenia týkajúce sa sprísnenia imigračnej a hraničnej politiky USA.

Ukrajinský prezident predtým absolvoval v Kapitole stretnutia s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson po schôdzke novinárom povedal, že jeho stanovisko sa v tomto smere nezmenilo, pričom USA musia podľa jeho slov najprv riešiť otázky týkajúce sa bezpečnosti vlastných hraníc a až potom pokročiť v návrhu zákona o vojenskej pomoci Kyjevu.