Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Biden: USA, Japonsko a Južná Kórea sú v postoji k S. Kórei zajedno

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden sa tak vyjadril v Kambodži po trilaterálnom stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom a juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom.

Phnom Penh 13. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina, Japonsko a Južná Kórea sa teraz viac než kedykoľvek predtým zhodujú v názore na Severnú Kóreu, ktorá – ako dodal – naďalej pokračuje v "provokatívnom správaní". Píše o tom agentúra Reuters.

Biden sa tak vyjadril v Kambodži po trilaterálnom stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom a juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom. Uvedené krajiny nazval "rozhodnými spojencami", ktorí v súvislosti so severokórejskými skúškami jadrových zbraní zdieľajú rovnaké obavy.

Najvyšší juhokórejský predstaviteľ uviedol, že najnovšie provokácie Severnej Kórey ukazujú "protihumánnu podstatu" jej režimu. Predseda japonskej vlády dodal, že akcie KĽDR sú neslýchané a od Pchjongjangu ich možno očakávať ešte viac.

"Teším sa na posilnenie spolupráce Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska, aby sme na tieto akcie Severnej Kórey odhodlane a pevne odpovedali," dodal predseda japonskej vlády.

Šéf Bieleho domu priblížil, že s oboma politikmi rokoval aj o rozšírení koordinovanej podpory pre Ukrajinu v jej vojne s Ruskom, ako aj o možnostiach zachovania mieru a stability v Taiwanskom prielive a o spoločnej snahe o vytvorenie "slobodnej a otvorenej Indopacifickej oblasti".