Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden: USA sú pripravené na akýkoľvek scenár ohľadom Ukrajiny

Na snímke americký prezident Joe Biden sa prihovára počas stretnutia s katarským emirom šejkom Tamímom ibn Hamadom as-Sáním v oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone v pondelok 31. januára 2022. Foto: TASR/AP

Americký prezident zároveň poukázal na pondelkové zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, počas ktorého viacerí členovia rady hovorili o hrozbe ruskej agresie voči Ukrajine.

Washington 31. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok povedal, že Spojené štáty sú pripravené na akýkoľvek scenár vzhľadom na pokračujúce hromadenie ruských jednotiek pozdĺž ukrajinských hraníc. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

"Naďalej vnímame diplomaciu ako najlepšiu cestu vpred, avšak keďže Rusko pokračuje v zhromažďovaní svojich (vojenských) síl okolo Ukrajiny, sme pripravení na všetko bez ohľadu na to, čo sa stane," uviedol prezident USA pred schôdzkou s katarským emirom, šejkom Tamímom ibn Hamadom Ál Sáním v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Biden poznamenal, že minulý štvrtok hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a že USA a Ukrajina sú zapojené do "nepretržitej diplomacie s cieľom deeskalovať napätie" v súvislosti s hrozbou možnej ruskej invázie.

Americký prezident zároveň poukázal na pondelkové zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), počas ktorého viacerí členovia rady hovorili o hrozbe ruskej agresie voči Ukrajine. Naopak ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na pôde BR OSN vyhlásil, že paniku okolo Ukrajiny vyvolávajú tí, ktorí sa snažia rozvíjať tému "mýtickej hrozby" zo strany Ruska.


Prezident Biden po boku katarského emira ďalej povedal, že plánuje označiť emirát ležiaci na Arabskom polostrove za dôležitého spojenca v regióne a udelí mu osobitné postavenie. Dauha je podľa agentúry Reuters kľúčovým spojencom USA na Blízkom východe. Katarský štát podpísal už niekoľko zmlúv so Severoatlantickou alianciou (NATO) vrátane dohody o partnerstve a spolupráci, dohody o informačnej bezpečnosti a dohody o umiestnení síl a personálu NATO na leteckej základni al-Udajd. Tento komplex je kľúčovým zariadením americkej armády na Blízkom východe, z ktorej koalícia pod velením USA uskutočňovala útoky proti tzv. Islamskému štátu.