Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden: USA sú pripravené začať očkovanie detí vo veku 12 - 15 rokov

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Deti vo veku 12 - 15 rokov tvoria asi päť percent americkej populácie.

Washington 5. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok povedal, že Spojené štáty sú pripravené "okamžite" spustiť očkovanie proti novému koronavírusu pre tínedžerov vo veku 12 - 15 rokov. Takýto krok však podľa neho musí najprv odsúhlasiť tamojší regulačný úrad, uviedla agentúra AFP.

V prípade, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolí použitie vakcíny pre túto vekovú skupinu, bude na tento účel uspôsobených 20.000 očkovacích miest po celej krajine, informoval Biden na utorňajšom brífingu v Bielom dome.

FDA by mohol udeliť súhlas na núdzové použitie vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech pre túto vekovú kategóriu začiatkom budúceho týždňa, informovala televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Bidenovej administratívy. Deti vo veku 12 - 15 rokov tvoria asi päť percent americkej populácie, dopĺňa CNN.

Biden zároveň v utorok oznámil, že prvú dávku vakcíny doteraz v USA dostalo najmenej 150 miliónov obyvateľov - z toho viac ako 105 miliónov je zaočkovaných oboma dávkami.