Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Biden uviedol, že ofenzíva Izraela v Pásme Gazy nie je genocída

Prezident Joe Biden, pondelok 20. mája 2024, v Ružovej záhrade Bieleho domu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spojené štáty podľa prezidenta chcú, aby bolo porazené hnutie Hamas, voči ktorému Izrael vedie v Pásme Gazy vojnu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 21. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok poprel, že izraelská ofenzíva v Pásme Gazy je genocída. Reagoval na viaceré obvinenia voči Izraelu na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC), informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

"To sa deje, nie je genocída, odmietame to," povedal Biden v Bielom dome na podujatí v rámci Jewish American Heritage Month (JAHM). To každoročne v máji oceňuje prínos Židov k americkej kultúre.

Spojené štáty podľa prezidenta chcú, aby bolo porazené hnutie Hamas, voči ktorému Izrael vedie v Pásme Gazy vojnu. Na dosiahnutie tohto cieľa USA spolupracujú s Izraelom, uviedol Biden, ktorého vyjadrenia sprostredkoval spravodajský web The Times of Israel.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan v pondelok oznámil, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Joava Galanta, ako aj na vodcov Hamasu Jahju Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Khan vo svojom návrhu na vydanie zatykačov uviedol, že existujú dôvody domnievať sa, že spomínaní predstavitelia Izraela a Hamasu nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Biden už predtým vyhlásil, že tento návrh hlavného prokurátora ICC na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny. Vydanie zatykačov slovne odsúdili aj Netanjahu či izraelský prezident Jicchak Herzog. Hnutie Hamas tiež kritizovalo žiadosť o vydanie zatykačov na svojich vodcov.