Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Biden v apríli v Bielom dome prijme lídrov Japonska a Filipín

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Washington 19. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden usporiada prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. TASR informuje podľa agentúry AFP, podľa ktorej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je v Bielom dome naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

"Lídri budú presadzovať trojstranné partnerstvo postavené na hlbokých historických vzťahoch priateľstva" vrátane "spoločnej vízie slobodného a otvoreného indo-pacifického regiónu", spresnila tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Spojené štáty opakovane vyzývali na "slobodný" ázijsko-tichomorský región v čase, keď sa Čína presadzuje rozšírenie svojho vplyvu najmä pokiaľ ide o suverenitu nad takmer celým Juhočínskym morom, píše AFP.

Japonsko a Filipíny ešte v novembri uviedli, že by začali rokovať o obrannom pakte, ktorý by im umožnil vzájomne rozmiestniť vojakov na svojich územiach.

Biely dom zároveň oznámil, že po trojstranných rokovaniach sa Biden následne separátne stretne s filipínskym prezidentom Marcosom.

Japonský premiér Kišida sa na schôdzke zúčastní v rámci štátnej návštevy USA, ktorá bola vopred ohlásená a začne sa 10. apríla.

Kišida sa vlani stal prvým japonským lídrom, ktorý navštívil Filipíny od roku 2017, pripomína AFP. Japonsko vpadlo a okupovalo územie Filipín počas druhej svetovej vojny, obe krajiny si však vybudovali bližšie vzťahy prostredníctvom obchodu a investícií.


Blinken: Záväzok USA voči obrane Filipín je pevný


Spojené štáty si pevne stoja za záväzkom brániť svojho dlhoročného spojenca Filipíny pred ozbrojenými útokmi v Juhočínskom mori. Vyhlásil to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Lodné trasy v Juhočínskom mori sú "rozhodujúce pre Filipíny, pre ich bezpečnosť a ekonomiku, ale sú dôležité aj pre záujmy regiónu, Spojených štátov a sveta", povedal Blinken na tlačovej konferencii so svojím filipínskym kolegom Enriquem Manalom.

"Preto stojíme na strane Filipín a dodržiavame naše pevné obranné záväzky vrátane tých, ktoré vyplývajú zo zmluvy o vzájomnej obrane," dodal.

Šéf americkej diplomacie navštívil Manilu v rámci krátkeho turné po ázijských krajinách, ktoré je zamerané na upevnenie podpory USA pre spojencov v regióne. V priebehu utorka má naplánovanú schôdzku s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

Začiatkom marca sa v Juhočínskom mori odohralo niekoľko kolízií medzi čínskymi a filipínskymi plavidlami v oblastiach, na ktoré si robia nároky obe krajiny. Napätie v regióne sa tým zvýšilo.

Washington viackrát zopakoval, že v prípade ozbrojeného útoku proti filipínskym lodiam, lietadlám, ozbrojeným silám a pobrežnej stráži by bola uplatnená americko-filipínska dohoda o vzájomnej obrane z roku 1951. Washington sa v nej zaviazal brániť svojho spojenca.