Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden v deň druhého výročia útoku na Kapitol odsúdil politické násilie

Na snímke naľavo v pozadí americký prezident Joe Biden reční počas spomienky na druhé výročie útoku na Kapitol spolu so slávnostným odovzdaním ocenení tým, ktorí bojovali na obranu demokracie USA pred útočníkmi vo Washingtone v piatok 6. januára 2023. Foto: TASR/AP

Biden, demokrat, na slávnostnom ceremoniáli v Bielom dome udelil Prezidentské občianske medaily 14 ľuďom - niektorým z nich posmrtne - a vystúpil s prejavom.

Washington 7. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden si v piatok pripomenul druhé výročie útoku na Kapitol slávnostným odovzdaním ocenení tým, ktorí bojovali na obranu demokracie USA pred útočníkmi. Tých podľa jeho slov "poháňali lži" o prezidentských voľbách v roku 2020.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Biden, demokrat, na slávnostnom ceremoniáli v Bielom dome udelil Prezidentské občianske medaily 14 ľuďom - niektorým z nich posmrtne - a vystúpil s prejavom.

"Všetko to bolo poháňané lžami o voľbách v roku 2020, ale v tento deň pred dvoma rokmi sa naša demokracia udržala, pretože my, ľud, sme sa nezľakli," povedal Biden.

"Napriek našim názorovým rozdielom musíme jednotne a jasne povedať, že v Amerike nie je žiadne miesto pre zastrašovanie voličov, ani pre politické násilie. Amerika je krajina zákonov, a nie chaosu," zdôraznil Biden.

Biely dom doplnil zoznam ocenených o dve osoby, ktoré si po útoku vzali život - policajta Kapitolu Howarda Liebengooda a washingtonského policajta Jeffreyho Smitha.

Posmrtne vyznamenaný bol aj policajt Kapitolu Brian Sicknick. Hlavný washingtonský súdny lekár vyhlásil, že Sicknick zomrel prirodzenou smrťou po tom, ako v dňoch po útoku na Kapitol utrpel viacero mozgových príhod.

Biely dom označil týchto 14 vyznamenaných za "hrdinov", ktorí preukázali odvahu a obetavosť vo chvíľach ohrozenia USA.

Priaznivci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa 6. januára 2021 zaútočili na políciu, prerazili barikády a vstúpili do Kapitolu v neúspešnej snahe zabrániť kongresovému potvrdeniu Bidenovho volebného víťazstva v roku 2020.

Trump, republikán, ohlásil svoju ďalšiu kandidatúru za prezidenta v roku 2024 a naďalej tvrdí, že voľby v roku 2020 mu "ukradli" v dôsledku rozsiahlych volebných podvodov.

Republikáni, z ktorých mnohí sú verní Trumpovi, sa už štvrtý deň po sebe snažia zvoliť predsedu Snemovne reprezentantov.

Boj o post lídra dolnej komory Kongresu vyvolal otázky o schopnosti republikánov vládnuť s tesnou väčšinou v Snemovni reprezentantov. Biden tento vývoj označil za trápny.