Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden varoval Izrael v spojitosti s reformou súdnictva

Na snímke prezident Spojených štátov Joe Biden. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Netanjahu v pondelok oznámil, že vláda dočasne zastaví proces schvaľovania súdnej reformy, ktorá v Izraeli vyvoláva už od začiatku roka masové protesty.

Washington 29. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok varoval Izrael, že nemôže (Izrael) pokračovať v presadzovaní spornej reformy súdnictva, ktorá viedla k protestom a kritike zo strany spojencov z krajín Západu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Biden v spojitosti s reformou súdnictva vyjadril znepokojenie. "Nemôžu pokračovať po tejto ceste, čo som istým spôsobom dal jasne najavo," povedal Bidem. "Dúfam, že izraelský premiér (Benjamin Netanjahu) bude konať spôsobom, ktorým sa pokúsi dospieť k ozajstnému kompromisu," uviedol prezident USA a dodal, že v najbližšej dobe nezvažuje pozvať Netanjahua do Bieleho domu.

Izraelský premiér Netanjahu v pondelok oznámil, že vláda dočasne zastaví proces schvaľovania súdnej reformy, ktorá v Izraeli vyvoláva už od začiatku roka masové protesty. Netanjahu priznal, že štátom otriasajú rozpory a uviedol, že sa chce "vyhnúť občianskej vojne". Preto bude hľadať kompromis s politickými oponentmi.

Izraelská vládnuca krajne pravicová koalícia a opozičné strany začali v utorok večer o tejto reforme rokovať.