Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Biden varoval Rusko pred odklonom od diplomacie a útokom na Ukrajinu

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Washington žiada, aby Moskva stiahla približne 100.000 ruských vojakov zhromaždených na hraniciach s Ukrajinou.

New York 31. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden varoval v pondelok Rusko pred vážnymi následkami, ak sa "odkloní od diplomacie a zaútočí na Ukrajinu", informovala agentúra AFP.

"Ak chce Rusko úprimne riešiť naše vzájomné bezpečnostné obavy prostredníctvom dialógu, budú sa Spojené štáty a ich spojenci a partneri naďalej zapojovať v dobrej viere... Ak sa naopak Rusko odkloní od diplomacie a napadne Ukrajinu, tak ponesie zodpovednosť a bude čeliť rýchlym a vážnym následkom," uviedol Biden vo vyhlásení.

Toto vyhlásenie bolo zverejnené v čase zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v New Yorku. O zorganizovanie tohto zasadnutia požiadali Spojené štáty pre obavy z ruskej invázie na Ukrajinu.

Washington žiada, aby Moskva stiahla približne 100.000 ruských vojakov zhromaždených na hraniciach s Ukrajinou. Rusko odmieta tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada, aby členovia Severoatlantickej aliancie (NATO) nerozmiestňovali svoje jednotky na východnom krídle Aliancie a aby sa Ukrajina nikdy nestala členom NATO.