Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden: Vojna na Ukrajine zvyšuje potrebu zelených energií

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Brutálny a nevyprovokovaný útok Ruska na susednú Ukrajinu podnietil globálnu energetickú krízu a zosilnil potrebu dosiahnuť dlhodobú spoľahlivú energetickú bezpečnosť a ochranu, povedal Biden.

Washington 17. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok na virtuálnej konferencii lídrov najväčších ekonomík sveta povedal, že vojna vedená Ruskom na Ukrajine dokazuje, že prechod na obnoviteľné zdroje energie je otázkou národnej bezpečnosti, ako aj životne dôležitý pre predchádzanie klimatickej kríze.

"Brutálny a nevyprovokovaný útok Ruska na susednú Ukrajinu podnietil globálnu energetickú krízu a zosilnil potrebu dosiahnuť dlhodobú spoľahlivú energetickú bezpečnosť a ochranu," povedal Biden. Za dobrú správu Biden označil, že "klimatická bezpečnosť a energetická bezpečnosť idú ruka v ruke."

Na fóre najväčších ekonomík pre energetiku a klímu, organizovanom prezidentom Bidenom, vystúpil aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý vyzval lídrov najväčších svetových ekonomík, aby "ukončili éru fosílnych palív".

"Fosílne palivá nedávajú politický ani ekonomický zmysel ani z krátkodobého hľadiska," upozornil Guterres. "Napriek tomu sa zdá, že sme uväznení vo svete, kde výrobcovia fosílnych palív a finančníci držia ľudstvo pod krkom," zdôraznil.

Šéf OSN následne obvinil predstaviteľov sektora fosílnych palív, že sa už desaťročia snažia presvedčiť lídrov a ovplyvniť verejnú mienku o svojej obmedzenej zodpovednosti za zmenu klímy a snažia sa aj "podkopať ambiciózne projekty“ v tejto oblasti.

Podľa Guterresa všetky tieto praktiky pripomínajú snahy tabakovej loby spred desaťročí - mal na mysli snahu tohto odvetvia zamlčať škodlivosť tabakových výrobkov.

Guterres zdôraznil, že "podobne ako záujmy spojené s tabakom ani záujmy v oblasti fosílnych palív a ich finanční komplici nesmú uniknúť zodpovednosti". Podľa neho treba tiež zaistiť, aby sa vojna na Ukrajine nevyužívala na zvýšenie závislosti od fosílnych palív.

AFP pripomenula, že po tom, ako Rusko koncom februára napadlo Ukrajinu, západné krajiny uvalili na Moskvu prísne sankcie, ktoré spôsobili rapídny nárast cien potravín a pohonných hmôt.

Guterres vyzval lídrov najväčších ekonomík, aby konali a "ukončili éru fosílnych palív". Zdôraznil, že "klimatická kríza je pre nás krízou číslo jeden".

"Obnoviteľná energia je mierovým plánom 21. storočia. Spolieham sa na to, že vaše vlády ukončia éru fosílnych palív. Revolúcia v oblasti obnoviteľných zdrojov energie sa začína teraz," prízvukoval Guterres.

Na virtuálnom stretnutí, kde zaznel i Guterresov apel, sa podľa Bieleho domu stretávajú krajiny, ktoré tvoria 80 percent svetového HDP, populácie a emisií skleníkových plynov.