Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V štátoch Kalifornia a Alabama bol vyhlásený stav prírodnej katastrofy

Voda, ktorá sa vyliala z rieky Salinas, zaliala cestu s nákladným autom v okrese Monterey v americkom štáte Kalifonia v piatok 13. januára 2023. Americký prezident Joe Biden vyhlásil v nedeľu 15. januára 2023 stav prírodnej katastrofy v štátoch Kalifornia a Alabama. Foto: TASR/AP

Biden pre Kaliforniu nariadil federálnu pomoc na podporu štátnych a miestnych snáh o obnovu v oblastiach postihnutých silnými zimnými búrkami, záplavami a zosuvmi pôdy a bahna.

Washington 15. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden vyhlásil v nedeľu stav prírodnej katastrofy v štátoch Kalifornia a Alabama. Na svojej webovej stránke o tom informuje Biely dom.

Biden pre Kaliforniu nariadil federálnu pomoc na podporu štátnych a miestnych snáh o obnovu v oblastiach postihnutých silnými zimnými búrkami, záplavami a zosuvmi pôdy a bahna, ktoré sa začali vlani 27. decembra a stále pokračujú.

Prezidentovo opatrenie sprístupňuje federálne financovanie postihnutým osobám v okresoch Merced, Sacramento a Santa Cruz.

Pomoc môže zahŕňať i granty na dočasné ubytovanie a opravy domov, lacné pôžičky na pokrytie nepoistených majetkových strát a ďalšie programy na pomoc jednotlivcom, ako aj majiteľom podnikov pri odstraňovaní následkov katastrofy.

Federálne financovanie je k dispozícii štátnym, kmeňovým a oprávneným miestnym samosprávam a niektorým súkromným neziskovým organizáciám na základe rozdelenia nákladov na záchranné práce v zmienených troch okresoch.

Vyhodnocovanie škôd pokračuje aj v ďalších oblastiach a po ich úplnom dokončení môžu byť tieto oblasti vymedzené pre poskytnutie príslušných foriem núdzovej pomoci.

Rovnakú federálnu pomoc nariadil Biden aj pre štát Alabama, ktorý 12. januára zasiahli silné búrky a tornáda. Prezidentovo opatrenie sprístupňuje federálne financovanie postihnutým osobám v okresoch Autauga a Dallas.