Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden vykoná prvú návštevu Kanady od svojej inaugurácie v roku 2021

Americký prezident Joe Biden 6. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ako prezident USA však Biden doteraz do Kanady osobne nezavítal, jeho nadchádzajúca návšteva bude prvá tohto druhu.

Washington 9. marca (TASR) - Prezident USA Joe Biden uskutoční 23. a 24. marca svoju dlho očakávanú návštevu Kanady. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok oznámil Biely dom.

Jeho hovorkyňa Karine Jean-Pierreová uviedla, že táto návšteva "opätovne potvrdí záväzok Spojených štátov k partnerstvu medzi USA a Kanadou" a podporí ich spoločnú bezpečnosť, prosperitu a spoločne vyznávané hodnoty. Bidena bude počas návštevy sprevádzať jeho manželka Jill.

AFP pripomenula, že kanadský premiér Justin Trudeau sa s prezidentom Bidenom od jeho inaugurácie v januári roku 2021 stretli mnohokrát - vrátane ich prvého (virtuálneho) bilaterálneho stretnutia vo februári 2021, v novembri 2021 vo Washingtone DC, v júni 2022 v Los Angeles a v januári 2023 na stretnutí severoamerických lídrov. Summit v Mexico City.

Ako prezident USA však Biden doteraz do Kanady osobne nezavítal, jeho nadchádzajúca návšteva bude prvá tohto druhu.

Kanada patrí medzi najväčších obchodných partnerov Spojených štátov a je tiež ich kľúčovým spojencom v oblasti obrany, pripomenula AFP.

Dôležitosť partnerstva v tomto sektore sa potvrdila nedávno, keď Severoamerické velenie protivzdušnej obrany (NORAD) sledovalo podozrivý čínsky špionážny balón, ktorý preletel cez vzdušný priestor oboch týchto krajín, než bol zostrelený nad pobrežím štátu Južná Karolína. Americká stíhačka o niekoľko dní neskôr zostrelila neidentifikovaný lietajúci objekt vo vzdušnom priestore Kanady.

Agentúra AFP dodala, že prioritou pre Kanadu v súvislosti s Bidenovou návštevou je zaistiť, aby USA neprijali protekcionistické obchodné opatrenia, riešiť výzvy v oblasti migrácie na hraniciach a rokovať o podpore Ukrajiny, na ktorej území Rusko pred rokom rozpútalo vojnu.