Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden vyslovil fínskemu prezidentovi podporu pre vstup do NATO

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden sa s Niinistöm stretol nakrátko vo Washingtone, ktorý je ďalšou zastávkou fínskeho prezidenta v rámci päťdňovej návštevy USA.

Washington 9. marca (TASR) — Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok vo Washingtone stretol s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom. Na schôdzke potvrdil podporu USA pre rýchly vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie. Oznámil to Biely dom, informuje TASR odvolávajúc sa na správu agentúry AFP.

Biden sa s Niinistöm stretol nakrátko vo Washingtone, ktorý je ďalšou zastávkou fínskeho prezidenta v rámci päťdňovej návštevy USA. Niinistö sa tam zišiel aj s americkými senátormi a poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakom Sullivanom. Na schôdzku Niinistöa so Sullivanom prišiel aj Biden.

"Zopakoval dôraznú (americkú) podporu podporu rýchlemu vstupu Fínska do NATO", informovala Olivia Daltonová z tlačového oddelenia Bieleho domu. Obaja prezidenti tiež "diskutovali o svojom pretrvávajúcom záväzku podporovať Ukrajinu čeliacu agresii Ruska".

Fínsko spolu so Švédskom požiadali o vstup do NATO v reakcii vojnu, ktorú začalo vlani Rusko na Ukrajine. Ich vstup do Aliancie si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých 30 členských krajín. Ich žiadosti už schválila väčšina členov Aliancie s výnimkou Maďarska a Turecka.