Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden vystúpi s prejavom k rozhodnutiu nepredĺžiť misiu v Afganistane

Americký prezident Joe Biden počas prejavu v Bielom dome vo Washingtone 23. augusta 2021. Foto: TASR/AP

V Afganistane zostal neuvedený počet Američanov, rovnako ako niekoľko Afgancov, ktorí chceli odísť, ale nemohli sa dostať na palubu amerických lietadiel.

Washington 31. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden oznámil, že v utorok vystúpi s prejavom v súvislosti s rozhodnutím stiahnuť amerických vojakov po 20 rokoch z Afganistanu. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP.

"Zajtra popoludní vystúpim s prejavom k americkému národu v spojitosti s mojím rozhodnutím nepredĺžiť našu prítomnosť v Afganistane ani po 31. auguste," uviedol Biden vo vyhlásení krátko po tom, čo Pentagón oznámil, že z afganskej metropoly Kábul odletelo posledné lietadlo americkej armády.

Biely dom uviedol, že Biden bude mať prejav o 13.30 h washingtonského času (19.30 SELČ).

Biden vo vyhlásení ocenil evakuáciu posledných amerických vojakov, diplomatov a takmer všetkých Američanov, ako aj desaťtisíce afganských spojencov, ktorí spolupracovali alebo bojovali po boku medzinárodných síl.

"Za uplynulých 17 dní naše jednotky najväčším vzdušným mostom v dejinách Spojených štátov evakuovali viac ako 120.000 amerických občanov, občanov našich spojencov a afganských spojencov USA," povedal šéf Bieleho domu. "Naša 20-ročná vojenská prítomnosť v Afganistane sa skončila," dodal.

V Afganistane zostal neuvedený počet Američanov, rovnako ako niekoľko Afgancov, ktorí chceli odísť, ale nemohli sa dostať na palubu amerických lietadiel.

Biden zopakoval prísľuby amerických a medzinárodných predstaviteľov, že hnutie Taliban, ktoré už získalo úplnú kontrolu nad Kábulom vrátane tamojšieho letiska, súhlasilo, že umožní týmto skupinám z krajiny odísť.

Americký prezident dodal, že cieľom je, aby sa letisko znova otvorilo, "čo umožní odletieť osobám, ktoré chcú odísť a dodať humanitárnu pomoc obyvateľom Afganistanu".

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Mnoho krajín evakuovalo svojich občanov a zamestnancov ambasád. Americký prezident Joe Biden stanovil 31. august ako termín dokončenia evakuácie z Afganistanu.