Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval krajanov, aby sa zaočkovali treťou dávkou vakcíny

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Ako uvádza agentúra DPA, Biden informoval, že posilňovaciu dávku onedlho dostane aj on.

Washington 24. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že "tretia dávka vakcíny proti koronavírusu poskytne zaočkovaným doteraz najvyššiu úroveň ochrany". Podľa vlastných slov aj on sám čoskoro dostane posilňovaciu dávku. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Podľa Bidena podporné dávky vakcíny proti koronavírusu budú - tak ako pri prvej a druhej dávke - "bezplatné a ľahko dostupné".

Výbor amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo štvrtok odporučil podávanie podpornej, tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech pre ľudí nad 65 rokov, obyvateľov ošetrovateľských zariadení, ako aj pre osoby vo veku 50 až 64 rokov, ktoré patria vzhľadom na svoj zdravotný stav medzi rizikovú skupinu.

Už v stredu schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tretiu dávku očkovacej látky od Pfizer/BioNTech pre osoby nad 65 rokov, dospelých, u ktorých je vysoké riziko závažného priebehu covidu, či pre tých, ktorí sú tomuto ochoreniu viac vystavení vzhľadom na svoje zamestnanie.
Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden, 11. januára 2021 v americkom Newarku.
Foto: TASR/AP

"Máme nástroje na to, aby sme porazili ochorenie COVID-19, ak sa spojíme ako krajina a použijeme ich," povedal Biden v Bielom dome.

Ako uvádza agentúra DPA, Biden informoval, že posilňovaciu dávku onedlho dostane aj on. "Je ťažké si priznať, že už mám viac ako 65 rokov," žartoval 78-ročný Biden. Na otázku ohľadom Američanov, ktorí sa nechávajú zaočkovať podpornou dávkou vakcíny proti covidu skôr, ako na to majú nárok, Biden odpovedal, že "by mali počkať, kým prídu na rad". Podľa DPA tým naznačil, že regulačné úrady by čoskoro mohli ponúknuť tretie dávky aj ďalším skupinám obyvateľov.

Plne zaočkovaných je dosiaľ 182 miliónov Američanov, čo predstavuje 55 percent tamojšej populácie.