Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval mjanmarskú armádu, aby sa vzdala, uvažuje aj o sankciách

Americký prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády.

Washington 1. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc. Zároveň nariadil preskúmanie situácie a zváženie opätovného uvalenia sankcií, zrušených po prechode krajiny na demokraciu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády. Moc v krajine prevzal hlavný veliteľ armády generál Min Aun Hlain.

"Medzinárodné spoločenstvo by sa malo spojiť do jedného hlasu a vyvíjať tlak na barmskú armádu, aby sa okamžite vzdala moci, ktorú si uzurpovala," uviedol Biden.

"Spojené štáty za posledné desaťročie zrušili sankcie voči Barme na základe pokroku smerujúceho k demokracii," napísal šéf Bieleho domu vo vyhlásení, v ktorom použil starší názov krajiny. "Tento zvrat v pokroku si vyžaduje okamžité preskúmanie našich sankčných zákonov a právnych možností. Potom budú nasledovať náležité kroky," dodal.

Mjanmarská armáda už skôr vo vyhlásení uviedla, že dôvodom prevzatia moci v krajine je čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia ozbrojených síl, že vo voľbách z novembra minulého roka boli spáchané podvody, a tiež neschopnosť vlády odložiť voľby počas pandémie.

Oznámenie armády prišlo krátko po tom, ako skoro ráno miestneho času zadržala de facto premiérku Aun Schan Su Ťij, mjanmarského prezidenta Win Mjina a ďalších popredných predstaviteľov jej vládnucej strany NLD, ako aj zákonodarcov a členov regionálnych vlád.