Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval Putina, aby zasiahol proti počítačovým zločincom v Rusku

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Nový ransomware útok spojený s hackerskou skupinou REvil so sídlom v Rusku spôsobil minulý víkend rozsiahle narušenia, zasiahol až 1500 firiem.

Washington 9. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden vyzval v piatok šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby "podnikol kroky" proti počítačovým zločincom pôsobiacim v Rusku. Vyhlásil, že USA si vyhradzujú právo "brániť svojich obyvateľov a kritickú infraštruktúru". Informoval o tom Biely dom.

Telefonický rozhovor medzi Bidenom a Putinom sa uskutočnil necelý mesiac po ich stretnutí v Ženeve, kde prezident USA varoval pred pokračovaním kybernetických útokov na americké podniky a infraštruktúru, ktoré podľa neho pochádzajú z Ruska. Nový ransomware útok spojený s hackerskou skupinou REvil so sídlom v Rusku spôsobil minulý víkend rozsiahle narušenia, zasiahol až 1500 firiem, poznamenala agentúra AP.

Podľa Bieleho domu "prezident Biden zdôraznil potrebu Ruska podniknúť kroky na rozloženie ransomware skupín pôsobiacich v Rusku a vyzdvihol, že je odhodlaný naďalej sa angažovať v súvislosti so širšou hrozbou, ktorú ransomware predstavuje... Prezident Biden zopakoval, že Spojené štáty podniknú všetky potrebné kroky na ochranu svojich obyvateľov a svojej kritickej infraštruktúry pred touto pretrvávajúcou výzvou".