Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval vo vianočnom posolstve na jednotu a prejavy láskavosti

Prezident Joe Biden reční vo východnej miestnosti Bieleho domu pred sviatkami, vo štvrtok 22. decembra 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Posolstvo Vianoc je vždy dôležité, ale je obzvlášť dôležité v ťažkých časoch, ako sú tie, ktoré sme prežili v posledných rokoch, povedal Biden

Washington 23. decembra (TASR) - Prezident USA Joe Biden predniesol v Bielom dome vianočné posolstvo, v ktorom zdôraznil národnú jednotu a vyzval Američanov na prejavenie láskavosti voči iným. TASR správu prevzala v noci na piatok zo spravodajskej televízie CNN a agentúry AFP.

"Posolstvo Vianoc je vždy dôležité, ale je obzvlášť dôležité v ťažkých časoch, ako sú tie, ktoré sme prežili v posledných rokoch," povedal Biden. "Pandémia nám vzala veľa. Prišli sme o toľko času, ktorý sme mohli stráviť spoločne, prišli sme o toľko ľudí, ľudí, ktorých sme milovali. Len v Amerike sme prišli o viac ako milión životov," uviedol.

V ére izolácie spôsobenej technológiou a pandémiou ochorenia COVID-19 Biden vyzval na zjednotenie. Vyslovil tiež želanie, aby bol "jed", ktorý nakazil politiku a "postavil nás proti sebe", odstránený v prospech spolupráce republikánov a demokratov.

"Covid už neovláda naše životy. Naše deti sú späť v škole. Ľudia sa vracajú do práce. V skutočnosti pracuje viac ľudí ako kedykoľvek predtým... Američania znova stavajú, inovujú, znova snívajú," pokračoval.

Napriek tomu šéf Bieleho domu uznal, že pre niektorých môžu byť "Vianoce obdobím veľkej bolesti a osamelosti". Ako pripomenula AFP, tento rok uplynulo 50 rokov od smrti Bidenovej prvej manželky a dcéry, ktoré krátko pred Vianocami zahynuli pri autonehode.

"Viem, aké ťažké môže byť toto ročné obdobie... nikto nikdy nemôže vedieť, čím si niekto iný prechádza, čo sa skutočne deje v jeho živote, s čím zápasí. Preto niekedy aj ten najmenší prejav láskavosti môže znamenať tak veľa," poznamenal Biden. "Preto tieto Vianoce šírme trochu láskavosti," dodal.

Biden strávi tohtoročné Vianoce v Bielom dome. Neskôr má na istý čas odcestovať do svojho domovského štátu Delaware.