Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Biden zagratuloval kráľovi Karolovi III. k blížiacej sa korunovácii

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Korunovácia Karola III. vo Westminsterskom opátstve sa bude konať 6. mája a zúčastnia sa na nej predstavitelia mnohých krajín sveta.

Washington 4. apríla (TASR) - Prezident Spojených štátov Joe Biden zagratuloval britskému kráľovi Karolovi III. k blížiacej sa májovej korunovácii a uviedol, že na slávnostnej ceremónii v Londýne sa zúčastní prvá dáma USA Jill Bidenová. V noci na stredu o tom informoval Biely dom. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Biden v telefonickom rozhovore s britským panovníkom "podčiarkol silné vzťahy medzi USA a Britániou a priateľstvo medzi obyvateľmi oboch krajín". Americký prezident vyhlásil, že sa teší na "budúce stretnutie" s Karolom III.

Korunovácia Karola III. vo Westminsterskom opátstve sa bude konať 6. mája a zúčastnia sa na nej predstavitelia mnohých krajín sveta. Britský monarcha nastúpil na trón po smrti svojej matky kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vlani v septembri.

Agentúra Reuters pripomína, že na korunováciách britských panovníkov sa doteraz nezúčastnil ani jeden prezident Spojených štátov. Na korunováciu zosnulej Alžbety II. v roku 1953 vtedajší prezident USA Dwight Eisenhower namiesto seba poslal osobitnú delegáciu.