Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden zagratuloval novému japonskému premiérovi Kišidovi

Na snímke nový japonský premiér Fumio Kišida prichádza do svojej rezidencie 4. októbra 2021 v Tokiu. Foto: TASR / AP

Japonsko okrem zmeny premiéra a nových členov kabinetu čakajú tento rok aj parlamentné voľby.

Washington 4. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden zagratuloval v pondelok novému japonskému premiérovi Fumiovi Kišidovi k zvoleniu do funkcie. Konštatoval, že "historické partnerstvo" medzi oboma krajinami im pomôže čeliť súčasným svetovým problémom, informovala tlačová agentúra AFP.

"Americko-japonské spojenectvo je základom mieru, bezpečnosti a prosperity v indo-pacifickom regióne a celom svete. Teším sa na úzku spoluprácu s premiérom Kišidom pri upevňovaní našej spolupráce v nasledujúcich mesiacoch a rokoch," vyhlásil Biden.

"Toto historické partnerstvo medzi našimi dvoma demokraciami a našimi dvoma národmi bude aj naďalej zásadným prínosom, pretože spoločne pracujeme na zvládnutí výziev našej doby," dodal.

Kišidovi, 64-ročnému umiernenému centristovi vo vládnucej Liberálnodemokratickej strane (LDP), v pondelok vyslovili dôveru obe komory japonského parlamentu. Stal sa nástupcom Jošihideho Sugu, ktorý v septembri odstúpil po roku vo funkcii.

Kišida predstavil v pondelok členov novej vlády. Až 13 z nich zasadne na ministerskú stoličku po prvýkrát. Väčšinu kľúčových rezortov obsadili spojenci bývalého predsedu vlády Šinzóa Abeho alebo odchádzajúceho ministra financií Taróa Asóa.

Japonsko okrem zmeny premiéra a nových členov kabinetu čakajú tento rok aj parlamentné voľby. Japonské médiá v pondelok informovali, že Kišida zrejme rozpustí parlament už 14. októbra a voľby vypíše na 31. októbra - o niekoľko týždňov skôr, než sa očakávalo.