Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden zagratuloval novému ľavicovému prezidentovi Kolumbie k zvoleniu

Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bývalý príslušník ľavicových geríl Gustavo Petro (62) bol za prvého ľavicového prezidenta v dejinách Kolumbie zvolený v nedeľnom druhom kole hlasovania.

Washington/Bogotá 22. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorkovom telefonáte zagratuloval novozvolenému ľavicovému kolumbijskému prezidentovi Gustavovi Petrovi k úspechu v nedeľných voľbách. Informoval o tom Biely dom, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP.

Biden zdôraznil, že sa "teší na spoluprácu s novozvoleným prezidentom s cieľom pokračovať v posilňovaní bilaterálnej spolupráce vrátane oblasti klimatickej zmeny, zdravotnej bezpečnosti a implementácie" kolumbijskej mierovej dohody s ľavicovými militantmi, uviedol Biely dom. Biden a Petro tiež hovorili o bilaterálnej spolupráci v oblasti bezpečnosti a boja proti drogám.

Petro v príspevku na Twitteri napísal, že na ceste k "intenzívnejším a normálnejším diplomatickým vzťahom" absolvoval "veľmi priateľský" telefonický rozhovor s prezidentom Spojených štátov, píše agentúra Reuters.

Bývalý príslušník ľavicových geríl Gustavo Petro (62) bol za prvého ľavicového prezidenta v dejinách Kolumbie zvolený v nedeľnom druhom kole hlasovania. V tesnom a nepredvídateľnom hlasovaní porazil vplyvného podnikateľa Rodolfa Hernandéza. Petro vo funkcií nahradí nepopulárneho konzervatívneho prezidenta Ivána Duqueho, ktorý sa už o ďalší mandát uchádzať nemohol.

Počas predvolebnej kampane Petro prisľúbil boj proti hlbokej nerovnosti v spoločnosti a klimatickej zmene, ako aj úsilie nájsť prímerie s ľavicovými povstalcami.