Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden: Zastavíme delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah

Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy 6. mája 2024. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že v rámci kampane na likvidáciu palestínskeho militantného hnutia Hamas pôjde aj do mesta Rafah.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 9. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti, TASR informuje na základe správ od agentúr AFP a Reuters.

"Ak pôjdu (Izrael) do Rafahu, nebudem dodávať zbrane, ktoré sa používali... na riešenie problémov v mestách. Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty, ktoré sa používali," povedal Biden v rozhovore pre televíziu CNN.

Spojené štáty v utorok potvrdili, že už pozastavili dodávku veľkých bômb v dôsledku obáv z plánovaného izraelského útoku na Rafah, kde sa pri egyptských hraniciach zhromaždilo viac ako milión palestínskych civilistov vysídlených v dôsledku vojny.

"V dôsledku týchto bômb a ďalších spôsobov, ktorými útočia na husto obývané sídla, boli v Gaze zabití civilisti," uviedol Biden.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že v rámci kampane na likvidáciu palestínskeho militantného hnutia Hamas pôjde aj do mesta Rafah.

Izrael sa už vzoprel námietkam USA a medzinárodného spoločenstva, a poslal do Rafahu tanky, kde v utorok skoro ráno prevzal operačnú kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu Rafah na hraniciach Egypta a Pásma Gazy.

Na otázku o doterajšej izraelskej akcii v Rafahu Biden povedal, že "nešli do husto osídlených centier". "To, čo urobili, je priamo na hranici a práve teraz to spôsobuje problémy s Egyptom, s ktorým som veľmi tvrdo pracoval na tom, aby sme mali vzťahy a pomoc," povedal pre CNN.