Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Biden zrejme zvažuje vymenovať Buttigiega na post veľvyslanca v Číne

Pete Buttigieg (vpravo) a Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mnoho demokratov sa domnieva, že Buttigieg by mohol v budúcnosti opäť kandidovať na prezidenta a pôsobenie vo funkcii veľvyslanca by pomohlo Číne lepšie ho spoznať.

Washington 9. decembra (TASR) - Novozvolený americký prezident Joe Biden zvažuje vymenovať do dôležitej diplomatickej funkcie - pravdepodobne na post veľvyslanca USA v Číne - Petea Buttigiega, ktorý ešte v marci odstúpil zo súboja o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany práve v Bidenov prospech. S odvolaním sa na internetový spravodajský portál Axios o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

Buttigieg bol jedným z možných kandidátov na post veľvyslanca pri OSN, no podľa Axiosu sa Biden nakoniec rozhodol ho spomedzi týchto uchádzačov vynechať. Bidenov tím sa k týmto informáciám bezprostredne nevyjadril.

Podľa portál Axios sa mnoho demokratov domnieva, že Buttigieg by mohol v budúcnosti opäť kandidovať na prezidenta s tým, že pôsobenie vo funkcii veľvyslanca v Pekingu by mohlo Číne umožniť bližšie spoznať potenciálnu budúcu hlavu štátu. Jeho meno sa však objavilo aj medzi kandidátmi na dôležité verejné funkcie v USA, dodáva Axios.

Buttigieg, 38-ročný bývalý starosta mesta South Bend a prvý kandidát na funkciu prezidenta USA, ktorý otvorene priznal svoju homosexuálnu orientáciu, nikdy nezastával funkciu na celoštátnej úrovni, ale napriek tomu sa vypracoval na rešpektovaného hráča na politickej scéne: napríklad v primárkach v štáte Iowa tesne zvíťazil nad protikandidátom Berniem Sandersom.