Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bidena pozvali na virtuálnu Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu

Na snímke americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Biden navštívil MSC v rokoch 2009 a 2015 ako viceprezident USA, pričom sa v Mníchove stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Berlín 11. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden dostal pozvánku od organizátorov Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC), ktorá sa však tento rok pre pandémiu ochorenia COVID-19 uskutoční iba vo virtuálnom formáte. Podujatie je naplánované na 19. februára, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatický zdroj.

"Plánuje sa účasť amerického prezidenta," uviedol nemenovaný zdroj.

Ak nový šéf Bieleho domu ponuku z Nemecka prijme, pôjde o jeho prvé verejné vystúpenie od januárovej inaugurácie.

Biden navštívil MSC v rokoch 2009 a 2015 ako viceprezident USA, pričom sa v Mníchove stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Mníchovská konferencia je hlavným dejiskom dialógu o transatlantickej, zahraničnej a bezpečnostnej politike.

Biden oznámil v stredu zriadenie osobitnej pracovnej skupiny amerického ministerstva obrany pre Čínu, ktorá preskúma doterajší strategický prístup americkej armády voči hrozbám zo strany Pekingu. Americké tajné služby dlhodobo označujú Čínu za jedného z najväčších strategických konkurentov USA.

Biden absolvoval v stredu večer svoj prvý telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Vyjadril v ňom znepokojenie z tvrdých zásahov Pekingu voči demokratickým aktivistom v Hongkongu či porušovania práv moslimskej menšiny Ujgurov i ďalších menšín v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny.