Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bidenov poradca navštívil Kyjev, zdôraznil neochvejnú podporu USA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan počas stretnutia 4. novembra 2022 v Kyjeve Foto: TASR - AP

Okrem Zelenského sa stretol tiež s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom či šéfom prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakom, približuje agentúra AFP.

Kyjev/Washington 4. novembra (TASR) - Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pricestoval v piatok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokopostavenými ukrajinskými predstaviteľmi. Informuje o tom stanica CNN.

Sullivan počas návštevy zdôraznil podporu USA pre Ukrajincov "brániacich svoju suverenitu a územnú celistvosť", uviedla hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu (NSC) Adrienne Watsonová.

Okrem Zelenského sa stretol tiež s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom či šéfom prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakom, približuje agentúra AFP.

Sullivan v Kyjeve ohlásil aj najnovší americký balík bezpečnostnej pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov, ktorý zahŕňa modernizáciu a následné dodanie desiatok českých tankov T-72B, ako aj zásielku dronov i zrenovovaných systémov protivzdušnej obrany HAWK. Zároveň opätovne potvrdil, že USA budú Ukrajine aj naďalej poskytovať hospodársku aj humanitárnu pomoc.

"Spojené štáty budú v tomto boji s Ukrajinou tak dlho, ako to bude potrebné," povedal Sullivan. Celá vojna na Ukrajine by sa podľa jeho slov mohla ľahko skončiť, ak by sa Rusko rozhodlo prestať bojovať a ukončiť okupáciu ukrajinských území. "Presne to by podľa nás malo spraviť," dodal.