Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bidenova administratíva preskúma dohodu s Talibanom

Novozvolený americký prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mohib v reakcii zverejnenej na Twitteri napísal, že obe strany sa dohodli, že sa budú usilovať o trvalé prímerie a spravodlivý a trvalý mier.

Washington 23. januára (TASR) - Administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena preskúma dohodu, ktorú s radikálnym afganským islamistickým hnutím Taliban podpísala predchádzajúca vláda Donalda Trumpa. Informoval o tom v piatok Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Washington chce podľa neho preveriť, či Taliban dodržiava svoje záväzky, teda či prerušil vzťahy s teroristickými skupinami, znížil počet útokov a s afganskou vládou začal skutočné mierové rokovania. Sullivan už o tom informoval svojho afganského kolegu Hamdulláha Mohiba, uviedla agentúra AFP.

Sullivan ho takisto ubezpečil, že USA chcú "pomôcť obom stranám dosiahnuť trvalú a spravodlivú politickú dohodu a trvalé prímerie". Tlmočil mu aj podporu pri zabezpečovaní pokroku v oblasti práv žien a menšín.

Mohib v reakcii zverejnenej na Twitteri napísal, že obe strany sa "dohodli, že sa budú usilovať o trvalé prímerie a spravodlivý a trvalý mier".

Námestník afganského ministra vnútra Sádik Sádikí takisto na Twitteri konštatoval, že dohoda s Talibanom "doteraz neviedla k požadovanému cieľu, ktorým je ukončenie násilností zo strany Talibanu". Sádikí tvrdí, že Taliban si neplní svoje záväzky.

USA vlani vo februári podpísali s Talibanom dohodu o prímerí, v ktorej sa výmenou za bezpečnostné záruky zaviazali k stiahnutiu svojich jednotiek z Afganistanu do polovice roku 2021.

Počet útokov v Afganistane, najmä v oblasti Kábulu, v poslednom čase opäť výrazne vzrástol. Došlo aj k niekoľkým vraždám politikov, popredných aktivistov a novinárov. Kábul a Washington z útokov vinia Taliban, ktorý to odmieta, píše AFP.