Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bidenová ocenila Rumunsko za pomoc ukrajinským utečencom

Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová počúva počas návštevy na americkom veľvyslanectve v Bukurešti 7. mája 2022. Prvá dáma USA Jill Bidenová ocenila v sobotu počas návštevy Bukurešti prácu rumunskej vlády a humanitárnych organizácii zameraná na pomoc ukrajinským utečencom. Foto: FOTO TASR/AP

Bidenová sa zaujímala či je utečencom poskytovaná pomoc v súvislosti s ich duševným zdravím a či je deťom, ktoré museli z Ukrajiny ujsť pred vojnou, umožnené navštevovať školy.

Bukurešť 7. mája (TASR) - Prvá dáma USA Jill Bidenová ocenila v sobotu počas návštevy Bukurešti prácu rumunskej vlády a humanitárnych organizácií zameranú na pomoc ukrajinským utečencom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

"Je to úžasné. Tá solidarita, s ktorou tu v Rumunsku všetci spolupracujete. Nanešťastie si však myslím, že toto je len začiatok," uviedla Bidenová na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila na pôde amerického veľvyslanectva v Bukurešti, kde prvú dámu informovali o tom, že Rumunsko doposiaľ prijalo 900.000 utečencov z Ukrajiny.

Bidenová sa pritom zaujímala najmä o to, či je utečencom poskytovaná pomoc v súvislosti s ich duševným zdravím a či je deťom, ktoré museli z Ukrajiny ujsť pred vojnou, umožnené navštevovať letné školy, aby mohli dobehnúť prípadné omeškanie vo vyúčbe.

"Obyvatelia Rumunska sú úžasní. Vo svojich domovoch privítali všetkých týchto utečencov a ponúkli im jedlo, oblečenie, prístrešok a dali im svoje srdcia... Myslím si, že svet o tom vie," uviedla Bidenová.

Tlačová konferencia prvej dámy Spojených štátov sa konala na začiatku druhého dňa jej štvordňovej návštevy Rumunska a Slovenska, ktorej cieľom je preukázať podporu Spojených štátov ukrajinským utečencom.

Po skončení tlačovej konferencie sa Bidenová stretla s prvou dámou Rumunska Carmen Iohannisovou na obede v jej súkromnej rezidencii. Iohannisová pritom podobne ako Bidenová ostala pracovať ako učiteľka angličtiny aj po tom, ako sa jej manžel stal rumunským prezidentom.

Po obede s Iohannisovou má prvá dáma Spojených štátov na pláne návštevu niekoľkých škôl a stretnutie so študentami a ich rodičmi, ktorí do Rumunska utiekli z Ukrajiny pred vojnou.

Sobotu napokon Bidenová zakončí na Slovensku v Bratislave, kde sa bude pripravovať na svoj nedeľňajší program. Prvá dáma USA totiž plánuje nedeľňajší deň matiek stráviť s ukrajinskými utečencami, pričom navštívi aj slovenské obce nachádzajúce sa pri ukrajinských hraniciach.