Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bidenová sa počas neohlásenej návštevy Ukrajiny stretla s O. Zelenskou

Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) dostáva kvety od Oleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov v ukrajinskom Užhorode 8. mája 2022. Foto: TASR/AP

Bidenová na Ukrajinu vycestovala zo Slovenska, kde navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom, odkiaľ autom odišla do ukrajinského mesta Užhorod.

Užhorod 8. mája (TASR) - Prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová v nedeľu neohlásene navštívila Ukrajinu, kde sa na Deň matiek stretla s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Bidenová na Ukrajinu vycestovala zo Slovenska, kde navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom, odkiaľ autom odišla do ukrajinského mesta Užhorod. Prvá dáma USA strávila na Ukrajine asi dve hodiny a s Olenou Zelenskou sa stretla v budove miestnej školy.

"Chcela som prísť na Deň matiek... Myslela som si, že je dôležité ukázať ukrajinskému ľudu, že táto vojna musí skončiť... a že obyvatelia Spojených štátov stoja pri Ukrajincoch," uviedla Bidenová.
Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová a Olena Zelenská (vpravo), manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa pripájajú v škole k skupine detí pri výrobe medvedíkov z hodvábneho papiera, ktoré sa rozdávajú ako darčeky ku Dňu matiek, v ukrajinskom Užhorode 8. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Prvé dámy sa stretli v budove školy, ktorá v súčasnosti poskytuje ubytovanie ľuďom utekajúcim pred vojnou, pričom pred príchodom novinárov prvé dámy sedeli a diskutovali pri jednom stole.

Zelenská počas stretnutia poďakovala Bidenovej za jej "odvážny čin". "Rozumieme tomu, čo to znamená pre prvú dámu Spojených štátov, prísť sem počas vojny, keď sú každý deň podnikané vojenské akcie a kde každý deň hučia sirény," vyhlásila Zelenská.

Tá sa počas stretnutia s Bidenovou objavila na verejnosti vôbec prvýkrát odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu, uvádza AFP. Z bezpečnostných dôvodov sa totiž ukrajinská prvá dáma spolu so svojimi deťmi zdržiava na neznámom mieste.
Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) objíma Olenu Zelenskú, manželku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas stretnutia pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov v ukrajinskom Užhorode 8. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Bidenová a Zelenská sa po spoločnom stretnutí pripojili ku skupine detí, ktoré sú dočasne ubytované v škole, a vyrábali s nimi z papierových vreckoviek medveďov. Tí mali poslúžiť ako darček ku Dňu matiek.

Bidenová sa ešte pred príchodom na hranicu s Ukrajinou stretla v doobedňajších hodinách v Košiciach s dobrovoľníkmi a utečencami v krízovom centre pri autobusovej stanici. Navštívila tiež mamičky a deti z Ukrajiny na základnej škole na Tomášikovej ulici v Košiciach. V pondelok 9. mája sa Bidenovú zase v Bratislave stretne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.