Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bidenova spolupracovníčka Catherine Russellová povedie UNICEF

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Šesťdesiatročná doterajšia riaditeľka personálnej kancelárie Bieleho doma a asistentka prezidenta nahradí americkú kolegyňu Henriettu Foreovú.

New York 11. decembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vymenoval Catherine Russellovú, vysokú predstaviteľku administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, za šéfku Detského fondu OSN (UNICEF). Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu OSN.

Šesťdesiatročná doterajšia riaditeľka personálnej kancelárie Bieleho doma a asistentka prezidenta nahradí americkú kolegyňu Henriettu Foreovú. Tá v júli odstúpila, aby sa mohla starať o svojho chorého manžela.

Počas svojej kariéry Russellová zastupovala ženy a dievčatá ako hlavná poradkyňa v senátnom výbore pre zahraničné vzťahy aj ako veľvyslankyňa pre globálne otázky žien v administratíve vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu, uvádza sa v tlačovej správe Bieleho domu.

UNICEF je agentúra OSN riadená 36-člennou výkonnou radou, ktorá zastupuje päť regionálnych skupín členských štátov OSN: Afriku, Latinskú Ameriku a Karibik, Áziu a Tichomorie, Východnú Európu a Európu.

Organizácia ochraňuje práva detí v 190 krajinách a teritóriách sveta. V rokoch 2018-2021 predstavoval na to rozpočet zhruba 22,8 miliardy dolárov.