Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Bielorusi zadržali fotografa pracujúceho pre web Rádia Sloboda

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo je v Bielorusku v súčasnosti za mrežami 34 novinárov vrátane redaktorov webov Naša niva, TUT.by a BelaPAN.

Kyjev 7. februára (TASR) - Bieloruská polícia zadržala nezávislého fotografa a fotoreportéra pracujúceho pre stanicu Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) financovanú vládou Spojených štátov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Nezávislé Bieloruské združenie novinárov (BAŽ) podľa AP uviedlo, že Ulada Hrydzina previezli do vyšetrovacej väzby v hlavnom meste Minsk. Informácie o tom, z čoho je fotograf obvinený, nie sú k dispozícii. Jeho právnikovi neumožnili stretnúť sa s ním.

Podľa agentúry AP sa RFE/RL zatiaľ k správe o Hrydzinovom zatknutí nevyjadrila.

Spravodajský web Naša niva medzičasom informoval, že nie sú správy ani o novinárovi Anatoľovi Hatovčycovi z mesta Homeľ. Bytové prehliadky a zadržania hlásili v nedeľu aj z iných miest.

Celkovo je v Bielorusku v súčasnosti za mrežami 34 novinárov vrátane redaktorov webov Naša niva, TUT.by a BelaPAN.

Hrydzin pracoval ako fotoreportér pre bieloruskú štátnu agentúru BelTA do augusta minulého roka, keď ho spolu s ďalšími tromi bieloruskými novinármi zbavili akreditácie. V Bielorusku je známym fotografom, má za sebou výstavy doma i v zahraničí a získal množstvo cien.

V septembri 2020, keď Hrydzin spolupracoval s nezávislým spravodajským webom TUT.by, bol odsúdený na 11 dní väzenia za údajné "porušenie nariadenia o organizovaní masových podujatí". Dopustil sa ho, keď natáčal jedno z protestných zhromaždení, aké sa v roku 2020 konali v Bielorusku proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi po tom, ako mu sporné výsledky volieb umožnili, aby sa ujal funkcie hlavy štátu aj na šieste funkčné obdobie.