Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bieloruská opozícia prisľúbila finančnú pomoc obetiam protestov

Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Lukašenko bol vyhlásený za oficiálneho víťaza sporných augustových prezidentských volieb, ktoré bieloruská opozícia neuznáva a pokladá ich za zmanipulované.

Minsk 25. novembra (TASR) - Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská v stredu oznámila, že pre ľudí, ktorí trpia represiami vlády prezidenta Alexandra Lukašenka, je k dispozícii odškodné v celkovej výške 150 miliónov dolárov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Opozícia dostala peniaze od rôznych darcov, aj od Európskej únie. Financie budú vyplatené ľuďom, ktorí utrpeli zranenia rukami vládnej moci, a tiež prevádzkam, ktoré sa po mesiacoch politickej krízy ocitli vo vážnej finančnej tiesni.

Lukašenko bol vyhlásený za oficiálneho víťaza sporných augustových prezidentských volieb, ktoré bieloruská opozícia neuznáva a pokladá ich za zmanipulované. Výsledok volieb neuznáva ani EÚ. Odvtedy prebiehajú v bývalej sovietskej republike protesty proti Lukašenkovi a jeho vláde a viacerí opoziční lídri, ako napríklad Cichanovská, ušli z obavy o svoju bezpečnosť z krajiny.

Opozícia tiež žiada novú ústavu a nové voľby. Požiadavky zverejnila pred plánovanými štvrtkovými rozhovormi ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Minsku.

Cichanovská vysvetlila, že finančná pomoc je nutná, pretože mnoho ľudí nemôže v čase protestov vykonávať svoju prácu a venovať sa svojmu živobytiu.

Študentom a profesorom tiež niekedy bránia dostať sa do školských budov. A preto treba pomôcť aj im, uviedla Cichanovská. Z celkovej sumy sa uvoľnia financie na poskytnutie 30 štipendií a na podporu 20 pedagógov, ktorí prišli o zamestnanie.