Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bieloruská opozícia spustila tzv. Koordinačnú radu

Na snímke stará bieloruská vlajka na protestoch v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko označil vytvorenie Koordinačnej rady za pokus o štátny prevrat.

Minsk 18. augusta (TASR) - Bieloruská opozícia spustila tzv. Koordinačnú radu. Pre agentúru TASS to uviedli v utorok členovia zjednotenej opozície.

"O zložení členov rady sa ešte nerozhodlo... Predsedníctvo a predseda rady budú zvolení v najbližších dňoch. Internetová stránka rady už poskytuje príležitosť prečítať si o jej hlavných zásadách práce," uvádza sa vo vyhlásení opozície. Tá podľa neho dúfa, že Koordinačná rada sa stane "zjednoteným zastupiteľským orgánom bieloruskej spoločnosti".

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko označil vytvorenie Koordinačnej rady za pokus o štátny prevrat. Varoval, že proti iniciátorom tejto myšlienky úrady prijmú primerané opatrenia.

"Ale prísne v súlade s ústavou a zákonom. Máme dosť opatrení na schladenie horúcich hláv," zdôraznil prezident.

Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb, ktoré považujú za nespravodlivé.

Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.