Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bieloruská opozícia zakladá výbor národnej spásy

Demonštranti počas protestu proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskej metropole Minsk v nedeľu 9. augusta 2020, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Podľa ÚVK sa ich víťazom stal úradujúci prezident Alexandr Lukašenko.

Minsk/Moskva 11. augusta (TASR) - Bieloruská opozícia zakladá výbor národnej spásy a navrhne Sviatlane Cichanovskej, aby doň vstúpila. Agentúru RIA Novosti o tom v utorok informoval Valeryj Capkala, ktorého bieloruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) odmietla zaregistrovať ako kandidáta do nedávnych prezidentských volieb.

Vysvetlil, že do výboru národnej spásy chcú prizvať "všetky zainteresované sily". Spresnil, že hlavné ciele výboru budú totožné s tými, ktoré počas kampane deklarovala Cichanovská. Tá sa pred voľbami spojila nielen s Capkalovým predvolebným štátom, ale aj s tímom ďalšieho nezaregistrovaného kandidáta, Viktara Babaryku.

Capkala súčasne potvrdil, že Cichanovskú, ktorá opustila Bielorusko a momentálne sa zdržiava v Litve, budú s návrhom kontaktovať. Aj samotný Capkala sa momentálne zdržiava v zahraničí - v Rusku -, kam odišiel aj s deťmi v obave o ich aj svoju bezpečnosť.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Podľa ÚVK sa ich víťazom stal úradujúci prezident Alexandr Lukašenko.

Opoziční kandidáti - okrem Cichanovskej aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev - tento výsledok odmietajú akceptovať.

ÚVK v utorok potvrdila, že prijala Cichanovskej sťažnosť na výsledok prezidentských volieb.

V reakcii na výsledok volieb vypukli v Bielorusku v nedeľu večer úradmi nepovolené protestné zhromaždenia, ktoré polícia brutálne potlačila.

Spravodajský portál Meduza.io informoval, že polícia v Minsku rozohnala v utorok popoludní niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa zišli v blízkosti stanice metra Puškinova, kde v pondelok večer utrpel smrteľné zranenie jeden z účastníkov protestov. Ministerstvo vnútra neskôr informovalo, že tomuto mužovi vybuchlo v rukách výbušné zariadenie, ktoré chcel hodiť smerom k zasahujúcim policajtom.