Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bieloruská polícia na demonštrantov použila strelné zbrane

Demonštranti nesú zraneného muža počas potýčok s políciou na proteste proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskej metropole Minsk v pondelok 10. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Je to prvý raz, čo bieloruské úrady potvrdili použitie strelných zbraní počas povolebných protestov, ktoré v Bielorusku vypukli v noci na pondelok.

Minsk 12. augusta (TASR) - Bieloruské ministerstvo vnútra v stredu potvrdilo, že polícia v meste Brest na juhozápade krajiny použila na skupinu demonštrantov strelné zbrane a jeden z nich utrpel zranenia, píše agentúra AFP.

"Skupina agresívnych občanov s kovovými tyčami v rukách zaútočila v utorok v Breste na policajtov," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Voľha Čamadanavová.

"Strelné zbrane sa použili na ochranu života a zdravia našich zamestnancov," uviedla a dodala, že "jeden z útočníkov" utrpel zranenia.

Podľa nej najprv polícia vystrelila "varovné výstrely" do vzduchu, avšak tie skupinu nezastavili.

Je to prvý raz, čo bieloruské úrady potvrdili použitie strelných zbraní počas povolebných protestov, ktoré v Bielorusku vypukli v noci na pondelok.

Podľa ministerstva vnútra sa demonštranti v utorok zišli v 25 mestách a za ten deň polícia zadržala vyše 1000 ľudí. Najnovšie zatknutia zvýšili počet zadržaných po troch dňoch protestov na viac ako 6000.

V Bielorusku prebiehajú celonárodné protesty podporujúce opozíciu, ktorých účastníci tvrdia, že prezidentské voľby, ktoré vyhral dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované.