Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po Lukašenkovej inaugurácii je stále zadržaných 364 protestujúcich

Bieloruská polícia v stredu použila vodné delá i slzotvorný plyn na rozohnanie ľudí, ktorí vyšli do ulíc Minska, aby protestovali proti inaugurácii Alexandra Lukašenka do funkcie prezidenta Bieloruskej republiky. Foto: TASR/AP

Zo zadržaných bolo 320 ponechaných vo väzbe, ich prípadmi sa bude zaoberať súd, uvádza sa tiež vo vyhlásení.

Minsk 24. septembra (TASR) - Bieloruské ministerstvo vnútra vo štvrtok informovalo, že po stredajšej inaugurácii Alexandra Lukašenka za prezidenta bolo zadržaných vyše 360 protestujúcich. Píše o tom nemecká tlačová agentúra DPA.

"Celkovo 364 občanov (252 z nich v Minsku) bolo včera zadržaných za porušenie zákona o hromadných podujatiach," uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení.

Zo zadržaných bolo 320 ponechaných vo väzbe, ich prípadmi sa bude zaoberať súd, uvádza sa tiež vo vyhlásení.

Ministerstvo vnútra dodalo, že v rôznych častiach krajiny sa v stredu konalo 59 jednotlivých protestov, pričom počet účastníkov odhadlo na približne 5000. Podľa svetovej agentúry AFP však vyšlo v stredu večer do ulíc len v samotnom hlavnom meste Minsk niekoľko tisíc protestujúcich a polícia tam zadržala 252 demonštrantov.

Lukašenkova šiesta inaugurácia za prezidenta po sporných prezidentských voľbách z 9. augusta sa v stredu uskutočnila neohlásene, pred verejnosťou bola do posledných chvíľ utajovaná.

Už krátko po tom, ako bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA zverejnila v stredu informáciu, že Lukašenko zložil prezidentský sľub, sa na viacerých miestach Minska vytvorili spontánne protestné zhromaždenia proti staronovej hlave štátu. V niektorých mestských častiach ľudia vytvárali takzvané reťaze solidarity.

Európska únia odmieta uznať Lukašenka za prezidenta Bieloruska, pretože výsledky augustových volieb a jeho stredajšia inaugurácia nemali demokratickú legitimitu, oznámil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Za bieloruského prezidenta neuznalo Lukašenka už v stredu viacero krajín Európskej únie. Medzi prvými toto svoje rozhodnutie oznámili pobaltské štáty Lotyšsko, Litva a Estónsko, ku ktorým sa pridali Nemecko, Česko a Slovensko. Za legitímneho prezidenta Lukašenka neuznávajú ani Spojené štáty.