Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bieloruská polícia tvrdí, že na internet unikli stovky ich údajov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V dôsledku toho sa pod tlakom ocitlo viac ako 250 policajtov a ich rodinných príslušníkov.

Minsk 16. septembra (TASR) - Bieloruská polícia v stredu informovala, že na internet v ostatnom čase prenikli osobné údaje o približne 300 jej príslušníkoch. Stalo sa tak podľa jej vyjadrenia v súvislosti so snahou opozície o odhalenie totožnosti príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí sa podieľali na tvrdých zásahoch proti protivládnym demonštrantom, uviedla agentúra Reuters.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, keďže veľká časť verejnosti odmietla oficiálne volebné výsledky uznať. Na základe nich zvíťazil s viac ako 80 percentami hlasov prezident Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci už vyše 25 rokov. Kritici tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované, pričom výsledky volieb neuznala ani Európska únia.

Na protestoch sa v posledných piatich týždňoch zúčastňovali desaťtisíce ľudí. Niektorí z demonštrantov sa príslušníkom bezpečnostných síl nasadeným do ulíc snažili sňať masky a odhaliť ich identitu.

Popredný predstaviteľ bieloruského ministerstva vnútra Andrej Paršin v stredu podľa agentúry BelTA povedal, že voči ľuďom, ktorí ohrozovali príslušníkov polície, bolo začatých už dovedna 43 trestných stíhaní.

"Od 9. augusta sa na internete objavili údaje o zhruba 300 policajtoch," povedal a dodal, že v dôsledku toho sa pod tlakom ocitlo viac ako 250 policajtov a ich rodinných príslušníkov.

Lukašenko obvinenia z volebného podvodu odmieta. Mnohí jeho politickí oponenti, vrátane jeho hlavnej volebnej rivalky Sviatlany Cichanovskej, po voľbách Bielorusko buď opustili, alebo skončili za mrežami.